Ministrica pravde Kosova Albulena Haxhiu i ministar pravde Sjeverne Makedonije Bojan Maričić potpisali su danas sporazum iz oblasti međunarodno pravne saradnje.

Haxhiu je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila da je Kosovo posvećeno jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, te da je Sjeverna Makedonija prva država s kojom se potpisuje sporazum o pravnoj saradnji u građanskim predmetima.

Potpisani sporazum garantuje državljanima druge strane jednaku pravnu zaštitu i slobodan pristup sudovima i drugim organima, kao da su državljani te zemlje.

Prije svega, svrha ovog sporazuma je dalje jačanje saradnje u oblasti pravne pomoći u građanskim predmetima između dvije zemlje i olakšavanje pravnih postupaka u ovoj oblasti. Ovaj sporazum se primjenjuje na pitanja koja uključuju procedure u vezi sa građanskim statusom, porodičnim stvarima, radnim odnosima, imovinskim pitanjima i drugim građanskim ili trgovačkim odnosima fizičkih i pravnih lica“, rekla je Haxhiu.

Maričić je rekao da su dvije države povezane dobrim političkim i ekonomskim odnosima, te da je zadatak političara da olakšaju život građanima i rad kompanijama i u tom pravcu se radi na poboljšanju pravnih odnosa slijedeći evropske konvencije i standarde.

“Današnja posjeta i inicijativa za potpisivanje sporazuma o zajedničkoj pravnoj pomoći u građanskim predmetima, pokazuje da vodimo politike koje će olakšati pristup pravdi i pojednostaviti sudske procese za građane dvije zemlje”, kazao je Maričić.

On je izrazio uvjerenje da će se saradnja između Kosova i Sjeverne Makedonije nastaviti u razjmeni iskustava i u usklađivanju evropskog zakonodavstva.

Izrazio je iskrenu podršku Kosovu da što prije ostvari napredak u evropskim integracijama preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i dobijanje dugo očekivane i zaslužene vizne liberalizacije. Ocijenio je i da je najbolji dokaz dobre saradnje zajednička sjednica vlada dvije zemlje planirana za 10. septembar.