Premijer Kosova Avdullah Hoti potpisao je sa izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Boehlerom, koji predvodi delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, sporazum o finansiranju projekata predviđenih Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra, vrijedan 100 milona dolara.

Sporazum je potpisan u Vladi Kosova u prisustvu specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenella, predsjednika Kosova Hashima Thacija i predsjednice Skupštine Kosova Vjose Osmani.

Specijalni izaslanik Grenell izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da je američka delegacija na Kosovu kako bi pokazala posvećenost realizaciji Vašingtonskog sporazuma.

Grenell je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hotijem i Boehlerom, naglasio da će ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta promijeniti i politički pejzaž u regionu. Izrazio je zadovoljstvo pripremljenošću kosovske strane za današnji sastanak, naglasivši da će svako ministarstvo imati ekipu za saradnju sa američkim timovima.

„Ono što ovaj sporazum znači za narod Kosova su radna mjesta sa dobrim platama. Nadamo se da će ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta povećati realnu energiju koja se stvara ekonomskim razvojem i promijeniti politički pejzaž regiona”, rekao je Grenell.

Grenell je najavio da će narednog mjeseca doći druga ekipa koja će uraditi studiju izvodljivosti. Naglasio je da će od sporazuma koristi imati Kosovo, ako ga ima i Srbija, odgovarajući tako na kritike koje su se na Kosovu čule u vezi dijela sporazuma o podjeli vode iz jezera Gazivode između Kosova i Srbije.

Premijer Hoti je kazao da se na sastanku na široko razgovaralo o svim tačkama sporazuma. On je naveo da prisustvo američke delegacije govori o odlučnosti predsjednika Donalda Trumpa da se primijeni sporazum koji se ocjenjuje istorijskim i vodi ka konačnom sporazumu dvije zemlje.

„Stvoren je novi ekonomski zamah na Kosovu i u regionu, i zajedno sa tim zamahom vjerujem da ćemo ići naprijed u dijelu normalizacije političkih odnosa. Ovaj sporazum koji smo postigli stvoriće hiljade novih radnih mjesta. To će transformisati Kosovo i region“, rekao je Hoti.

Izvršni direktor DFC-a Boehler je kazao da je prisustvo ovako velike američke delegacije pokazatelj koliko su Sjedinjene Američke Države ozbiljne.

“Ovdje su predstavnici šest državnih agencija. Ovdje smo da potpišemo sporazum o investranju na Kosovu i da podržimo naše prijatelje”, kazao je Boehler. Istakao je da će se investirati 100 miliona dolara u dogovorene projekte izgradnje železničkog i drumskog saobraćaja, gasovoda, projekte razvoja malih biznisa na Kosovu.

U američkoj delegaciji su i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bonnie Glick, predsjednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberly Reed i drugi visoki američki zvaničnici iz Odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Nakon potpisivanja sporazuma predsjednik Kosova Hashim Tachi je uručio Grenellu orden “Predsjednička medalja za zasluge”, koji mu je dodijelio prošle nedjelje kada je dodijelio i najviši državni orden “Orden slobode” predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu.

U Vašingtonu u prisutsvu predsednika SAD-a Donalda Trumpa, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Američka delegacija će u periodu od 20. do 25. septembra pored Kosova, posjetiti i Srbiju, radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora. Tokom posjete delegacija ce procijeniti mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje.