Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa podnio je ostavku na tu poziciju zbog loših rezultata na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Isa Mustafa je nakon sastanka Predsjedništva LDK-a saopštio da se povlači sa pozicije predsjednika jer kao čelni čovjek snosi objektivnu odgovornost za izborni rezultat.

“Informisao sam Predsjedništvo da ću sazvati Skupštinu LDK-a za izbor novog predsjednika za kratki vremenski period. Prema statutu imamo 60 dana da to uradimo, ali uradićemo to mnogo brže kako bi LDK uskoro dobilo novog predsjednika”, kazao je Mustafa.

Naveo je da želi da očuva LDK-a i da ga vrati kao jaku političku snagu. Mustafa je rekao da njegova partija nema zamjerki na izborni proces, dok je glas volja građana. Isa Mustafa je od 2010. godine bio na čelu LDK-a.

LDK-a je na nedjeljnim izborima zabilježio najlošiji rezultat do sada sa osvojenih samo 13,12 posto glasova i zauzima treće mjesto.

LDK-a je na prošlim parlamentarnim izborima oktobra 2019. bio druga partija sa 24,55 posto glasova birača i imao je 28 poslanika u Skupštini Kosova.

Analitičari ocjenjuju da su građani kaznili LDK zbog rušenja Vlade premijera Albina Kurtija prošle godine, sa kojim su bili u koaliciji, nakon manje od dva mjeseca.