Lideri dvije pobjedničke partije na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, potvrdili su formiranje vladajuće koalicije i najavili postizanje sporazuma u narednih nekoliko dana.

Predsjednik Samoopredjeljenja i budući premijer Kosova Albin Kurti nakon prvog sastanka delegacija dvije partije poslije verifikacije rezultata izbora od 6. oktobra, koji je održan u Skupštini Kosova, izjavio je da je sastanak bio konstruktivan i da će dvije partije u narednih nekoliko dana postići sporazum o vladajućoj koaliciji.

Kurti je kazao da je potvrđeno sve ono što je do sada urađeno u vezi s harmonizacijom programa, te da će sutra biti održan sastanak eksperata dvije partije u vezi s pitanjima koja su izostala.

“Dogovorili smo da se mi predsjednici dva subjekta intenzivno sastajemo zato što moramo sklopiti sporazum kojim ćemo označiti novo poglavlje u Republici Kosovo, s drugačijom kulturom upravljanja, sa razvojnim programom za zakonsku i socijalnu pravdu i za evropske integracije, uvek dajući prioritet građanima, bez razlike”, kazao je Kurti.

Lider LDK-a Isa Mustafa je izjavio da je sastanak bio jako plodonosan, konkretan i sadržajan, te da je čestitao Kurtiju pobedu.

“Zajedno smo konstatovali da je ono što su Radne grupe uradile u ovom vremenskom periodu na približavanju i harmonizaciji vladinog programa gotovo završeno i ostaje da se još sutra definiše potpuno. Složili smo se o pitanjima koja treba završiti, dok vidimo volju obje strane da nastavimo intenzivno ovih dana redovne kontakte kako bi odredili i naše odgovornosti u budućoj vladi s ciljem da vlada bude uspješna i da prije svega bude u interesu Kosova”, kazao je Mustafa.

Prema verifikovanim rezultatima izbora objavljenim u srijedu, do sada opozicione partije su pobijedile i Samoopredjeljenje ima 29, a LDK 28 poslanika. Dok se čekalo na verifikaciju rezultata, Kurti je sa poslanicima manjinskih zajednica, već obezbijedio još četiri neophodna glasa za parlamentarnu većinu od 61 glasa.