Premijer Kosova Albin Kurti nije se odazvao pozivu predsjednika Kosova Hashima Thacija na razgovor u cilju “informisanja, konsultacija i koordinacije u vezi pitanja od nacionalnog interesa”.

Thacijevom pozivu su se odazvali svi ostali lideri albanskih političkih partija, a naknadno je iz kabineta predsjednika najavljeno da će biti održani i sastanci sa predstavnicima “Srpske liste” i sa poslaničkom grupu ostalih manjima “6 plus”. Također, iz kabineta predsjednika je najavljena konferenciji za novinare u poslijepodnevnim satima.

Iako je Kurti prošle nedjelje pozvao Thacija na sastanak radi koordinacije spoljne politike u vezi dijaloga sa Srbijom, danas se nije pojavio kod Thacija. Inače, Thaci se u jutarnjim satima sastao sa liderom vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, predsjednikom opozicione Demokratske partije Kosova Kadrijom Veselijem, liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramushem Haradinajem, liderom Inicijative za Kosovo Fatmirom Limajem i liderom Alijanse novo Kosovo Behgjetom Pacollijem.

Thaci je nakon sastanka sa Mustafom na Twiteru objavio da je to bio odličan sastanak i da je dogovorena jedinstvena pozicija po ključnim nacionalnim pitanjima, dok je nakon sastanka sa Veselijem napisao da je ključno za pitanja od nacionalnog interesa jedinstvo pozicije i opozicije.