Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti smijenio je svog zamjenika Avdulaha Hotija (LDK), nakon što je u Skupštni kasno sinoć izglasano nepovjerenje Vladi.

Hoti je tokom rasprave u Skupštini Kosova podržao zahtjev LDK-a da se glasa za povjerenje Vladi Kosova.

Lider LDK-a Isa Mustafa poručio je da je na Kurtiju da odluči li će nastaviti saradnju sa ministrima iz LDK-a.

Mustafa je poručio da zbog aktuelne pandemije koronavirusa, on kao predsjednik partije neće jednostrano povlačiti sa dužnosti ministre i zamjenike ministara iz LDK-a sa njihovih pozicija u Vladi.

“Nakon što je koalicija Pokret ‘Samoopredjeljenje’- Demokratski savez Kosova na zahtjev o nepovjerenju pala sinoć sa više od dvotrećinskom većinom glasova poslanika, na volji je vršioca dužnosti premijera Kurtija da li će nastaviti da radi i dalje na ovoj urgentnoj situaciji ili će činiti druge radnje, kao što je razrešenje Avdulaha Hotija sa pozicije prvog zamjenika premijera sinoć prije ponoći”, napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Hoti je drugi ministar iz LDK-a koga je Kurti smijenio, nakon prošlonedjeljne smjene ministra unutrašnjih poslova Agima Veliu, što je bio neposredan povod da LDK pokrene proceduru za izglasavanje nepovjerenja Vladi.