Vlada Kosova donijela je odluku da ublaži mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Od ponedjeljka se ukida policijski sat i biće produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Odluka o ublažavanju mjera je donijeta je na osnovu izvještaja Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova prema kojem je broj zaraženih koronavirusom u stalnom padu i epidemiološka situacija stabilna. Pad broja pozitivnih slučajeva u posljednje dvije nedjelje u odnosu na prethodne dvije je 67,08 posto.

Ministar zdravlja Arben Vitia je na sjednici Vlade naveo glavne mjere. Od ponedeljka, 31. maja, ukida se ograničenje kretanja, ali od ponoći do 5 ujutru nije dozvoljeno okupljanje više od deset ljudi u zatvorenom i na otvorenom. Do sada je važio policijski sat od 22.30 do 5 ujutro.

Produžava se radno vrijeme ugostiteljima za sat vremena i sada će raditi do 23 sata. Dozvoljava se građanima da se napolju kreću bez maski u šetnji kada su sami.

Vitia je najavio i da će ako se nastavi ovakav trend 15. juna biti dozvoljeno i održavanje svadbi.

Istovremeno, premijer Kosova Aljbin Kurti informisao je svoj kabinet da je zaključen sporazum sa kompanijom” Pfizer” o kupovini anticovid vakcina.

Vitia je kazao da se zbog tajnosti ugovora ne mogu iznositi svi detalji, ali je rekao da će do kraja godine na Kosovo stići više od 1,2 miliona vakcina.

To je prvi ugovor sa nekom od kompanija za direktnu kupovinu vakcina. Do sada su na Kosovo stigle samo donirane vakcine. Iz mehanizma COVAX stiglo je u tri kontingenta više od 160.000 doza vakcina, kao i 15.000 doza iz mehanizma Evropske unije za Zapadni Balkan.