Osnovni sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor za devetero osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u vezi sa subvencijama u poljoprivrednom sektoru na Kosovu.

Dvojici osumnjičenih je određen kućni pritvor u trajanju od mjesec dana.

Sudija za prethodni postupak ocijenio je da su ove mjere zadržavanja adekvatne jer postoji rizik da bi, ukoliko bi osumnjičeni bili pušteni, mogli da pobjegnu, unište, izbrišu, promijene ili falsifikuju dokaze krivičnog djela utičući na svjedoke i mogli bi ponoviti ista krivična djela, navedeno je u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

“Tužilaštvo sumnjiči okrivljene u ovom krivičnom predmetu da su u različito vrijeme i na različitim mjestima, u zavisnosti od interesa i dogovora, prihvatali i davali mito od različitih lica, a zatim ih podijelili među sobom. Oni su takođe direktno ili indirektno tražili i dobili beneficije – novac za sebe kako bi postupili ili ne postupili u skladu sa svojom službenom dužnošću. Naime optuženi su tražili mito od različitih lica, uglavnom poljoprivrednika, kako bi se upisali u spiskove korisnika subvencija”, navodi se u saopštenju.

Stranke imaju pravo žalbe na ovu odluku u Apelacionom sudu Kosova.

Akcija hapšenja zvaničnika Agencije za poljoprivredni razvoj odvijala se u srijedu u Prištini i nekoliko drugih opština na Kosovu. U ovom slučaju, Specijalno tužilaštvo je u saradnji sa policijom uhapsilo 12 osoba, ali je samo 11 bilo zadržano, dok je tokom akcije, između ostalog, u kućama pritvorenika zaplijenjeno oko 400 hiljada evra.