Odjeljenje za medicinu Ministarstva odbrane Kosova, u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, započelo je danas vakcinaciju protiv virusa korona osoblja medicinske službe Kosovskih bezbjednosnih snaga, uključujući ljekare, medicinske sestre, kao i administrativno i pomoćno osoblje.

“Kako bi izbliza pratio sprovođenje vakcinacije u improvizovanom centru za vakcinaciju, u sportkoj hali 1. oktobar u Prištini danas je boravio i ministar odbrane Armend Mehaj u pratnji direktora Odeljenja za medicinu pukovnika dr. Dževdeta Tahiraja i šefa njegovog kabineta Agime Gashaj”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dr. Tahiraj i odgovorno osoblje odgovarajućeg centra obavestili su ministra Mehaja o sistemu i postupcima za vakcinaciju u ovom centru.

Ministar Mehaj je pohvalio visok nivo organizacije kampanje vakcinacije. On je izrazio zadovoljstvo početkom vakcinacije sa prioritetom osoblja medicinske službe KBS-a s obzirom na specifičnosti njihove posvećenosti sprovođenju profesionalnih dužnosti i odgovornosti u okviru KBS-a, kao i direktno suočavanje sa izazovima pandemije tokom aktivnosti i operacija u vojnoj podršci civilnim vlastima i građanima u bilo kom trenutku i situaciji.

Proces vakcinacije medicinskog osoblja KBS-a nastaviće se narednih dana zajedno sa vakcinacijom medicinskog osoblja celokupnog zdravstvenog sistema Kosova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja do danas je vakcinisano više od 3.000 zdravstvenog osoblja, a do kraja nedelje se očekuje i početak vakcinacije osoba starijih od 80 godina i visokougroženih osoba.

​​​​​​​Na Kosovo je 28. marta stigao prvi kontigent od 24.000 doza anticovid “AstraZeneca” vakcina, koji je omogućio UNICEF, kroz program Covax, a prvu vakcinu je primio premijer Kosova Aljbin Kurti.

Drugi kontingent od oko 80.000 doza vakcine “AstraZeneca”, koju će Kosovo dobiti besplatno iz programa Covax i Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se prije maja ove godine.