Komitet za upravljanje pandemijom na Kosovu odlučio je da se zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom pooštre mjere na zaštiti od širenja zaraze.

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je saopštio da je odlučeno da ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni od 21 do 5 sati u naredne dvije nedjelje, osim za usluge “za ponijeti”. Svim tržnim centrima se zabranjuje rad od 21 do 5 sati.

Mjere koje su zajedno predložili Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova predviđaju smanjenje osoblja u javnim i privatnim institucijama, dok zdravstvene i bezbjedonosne institucije treba da rade punim kapacitetom.

Hronični bolesnici i osobe iznad 60 godina oslobođeni su odlaska na radna mjesta i radiće od kuće. Osobama starijim od 65 godina izlazak iz kuća dozvoljen je ujutru od 6 do 10 sati i poslijepodne od 16 do 19 sati, izuzev ukoliko imaju zdravstvenih problema i moraju kod ljekara.

Nastava na javnim i privatnim Univerzitetima vršiće se onlajn putem, a studenstki domovi i menza radiće samo uz primjenu mjera zaštite od KOVID-19.

Ministar Zemaj je poručio da će svi koji budu kršili ove mjere biti kažnjeni. On je pozvao sve građane da poštuju mjere, kako bi pomogli stabilizaciji epidemiološkog stanja u zemlji.

Na Kosovu je juče registrovano rekordnih 418 pozitivnih na koronavirus, od 1.608 testiranih, dok su četiri pacijenta preminula od posljedica KOVID-19.