Evropska komisija potpisala je Memorandum o razumijevanju s Kosovom kojim je obezbijeđeno 100 miliona evra zajma u okviru makrofinansijske pomoći u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, ovim sporazumom je otvoren put za prvu isplatu od 50 miliona evra, dok bi drugih 50 miliona evra moglo da se raspodijeli krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Ova sredstva biće stavljena na raspolaganje u obliku dugoročnih zajmova po veoma pogodnim uslovima. Sredstva će doprinijeti unapređenju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodjelu resursa, tako da vladini finansijski resursi mogu biti raspoređeni za ublažavanje teških socio-ekonomskih posljedica koronavirusa.

Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu, pozdravila je ovaj ugovor i pozvala Skupštinu Kosova da brzo pređe na ratifikaciju ovog finansijskog ugovora, kako proces raspodjele ove finansijske podrške ne bi zakasnio.

U Memorandumu o razumijevanju usaglašeno je devet uslova praktične politike koji su u osnovi programa. Među njima su mjere u vezi s jačanjem javnih finansija i finansijske stabilnosti, rješavanje problema nezaposlenosti mladih i unapređenje dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije.

Iz Ministarstva finansija Kosova je saopšteno da je ovaj sporazum nastao kao rezultat otvaranja mogućnosti profitiranja od šeme Evropske unije i za zemlje Zapadnog Balkana.

Makrofinansijska pomoć pruža se zajedno s pomoći Međunarodnog monetarnog fonda koju je aprila 2020. odobrio instrument za brzo finansiranje za Kosovo u iznosu od 51.6 miliona evra.