Vlasnik kompanije “LDA Grup” Kadri Šala, koji je upleten u skandal s nestankom više od dva miliona evra iz Državnog trezora Kosova predao se policiji.

“U vezi slučaja, danas se Policiji Kosova predao Kosovar koji je trenutno na intevjuu. Kosovska policija će preduzeti sve dalje radnje u vezi sa slučajem i dotičnom osobom uz konsultacije i koordinaciju sa nadležnim tužiocem“, rekao je portparol policije Baki Kelani.

Zvaničniku Državnog trezora Kosova Labinotu Grudi Osnovni sud u Prištini odredio je u četvrtak, 22. oktobra, mjesec dana pritvora na zahtjev Osnovnog tužilaštva zbog sumnje da je oštetio kosovski budžet za nešto više od dva miliona evra.

Gruda, koji se sumnjiči da je 9. oktobra 2020. u svojstvu zvaničnika zloupotrijebio svoj službeni položaj tako što je obavio transakcije u iznosu od 2.077.995,90 evra na adresu jednog preduzeća, uhapšen je 21.oktobra, čim je transakcija otkrivena, dok je vlasnik kompanije bio u bjekstvu.

“Sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja korišćenjem državnog trezora Republike Kosovo i da su prebacili novac u iznosu od 2.077.995,90 miliona evra. Zatražena je blokada žiro-računa jer se sumnja da je deo novca prebačen u inostranstvo. Izvršen je pretres kuća osumnjičenih, ništa nije pronađeno, oduzet je samo automobil u vlasništvu jednog od osumnjičenih. Po nalogu tužioca, osumnjičeni je priveden”, saopšteno je iz Policije Kosova kada je uhapšen Labinot Gruda.

Premijer Kosova Avdulah Hoti komentarišući slučaj nestanka dva miliona evra iz Trezora Kosova, rekao je da prevarantima nije mjesto u javnim institucijama i da će svi odgovorni pravno odgovarati.