Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista (SL), koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, saopštila je da je podržala novu kosovsku vladu “u cilju zaštite interesa srpskog naroda”.

Kosovski parlament je juče tijesnom većinom za premijera izabrao bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg zvaničnika Demokratske lige Kosova (LDK) Avdulaha Hotija.

Za njega je glasao 61 od 120 poslanika, uključujući deset poslanika SL-a koji će u Hotijevoj vladi imati dva mjesta, potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak.

“U cilju zaštite interesa srpskog naroda SL je podržao formiranje vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba u pokrajini”, saopštio je SL.

Ističe da će “nova vlada ukinuti takse i ‘recipročne’ mjere” te da se “u sa skladu koalicionim sporazumom” Hotijeva vlada “obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine te poštivati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

U koalicionom sporazumu, čije su dijelove objavili beogradski mediji, ne navodi se obaveza formiranja Srpske zajednice opština (SZO). Upravo je izostanak formiranja SZO-a jedna od ključnih primjedbi Beograda Prištini koju optužuje za nepoštivanje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. postignutog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da danas neće predati dužnost Hotiju, kojeg je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika, prenosi Hina.

Kurti smatra da je Hotijeva vlada “protivzakonita” i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasanje o povjerenju 25. marta, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke VV-a i LDK-a samo dva mjeseca od njenog formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.

LDK je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominovao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Tači ga je predložio parlamentu.