Na Kosovo je danas stigao kontingent od 38.400 doza anti covid vakcina iz globalnog mehanizma COVAX pa je ukupan broj vakcina koje su stigle preko COVAX-a porastao na 62.400.

Novi kontingent u okviru COVAX alijanse na aerodromu “Adem Jashari” primili su premijer Kosova Albin Kurti i ministar zdravlja Arben Vitia, zajedno sa ambasadorima Velike Britanije, Francuske i Nemačke Nicholasom Abbottom, Marie-Christine Butel i Joern Rohde te šefom Kancelarije EU na Kosovu Thomasom Szuniogom, koordinatorkom Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu Ulrike Richardson, direktorom UNICEF-a Muratom Sahinon i direktorom misije USAID-a na Kosovu Lisoma Magno.

Premijer Kurti zahvalio je državama članicama grupe QUINT i drugim organizacijama na kontinuiranoj pomoći u rješavanju problema Kosova sa pandemijom COVID-19. Diplomatski predstavnici i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu obećali su da će nastaviti da pomažu Republici Kosovo u ovim zajedničkim naporima, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Sa današnjim kontingentom, ukupan broj vakcina koje su stigle preko COVAX-a iznosi 62.400. Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina AstraZeneca iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije stigao je na Kosovo 28. marta. Iz programa COVAX, koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva, Kosovo bi trebalo da dobije ukupno 100.800 doza vakcina.

U međuvremenu su stigle i vakcine kompanije Pfizer kao donacija Evropske unije. Prvi kontingent Pfizer vakcina iz EU sa oko 5.000 doza stigao je 4. maja, dok je drugi od preko 3.500 doza vakcina stigao 10. maja. Kosovo će od EU dobiti ukupno 95.000 doza vakcina.

Vlada Kosova ostaje posvećena pružanju što većeg broja vakcina kroz što više kanala dok se ne postigne cilj imunizacije 60 posto stanovništva u roku od godinu dana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, vakcinacija se nastavlja u sali “1. oktobra” u Prištini, a vakcinišu se osobe iznad 65 godina, s tim da prioritet imaju osobe registrovane na platformi e-Kosovo iz opština prištinskog regiona, a potom će se nastaviti s ostalim opštinama.