Tehnički radnici koji rade u Ministarstvu životne sredine, Ministarstvu lokalne samouprave, Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu pravde i Ministarstvu javne uprave, protestovali su danas ispred sjedišta tih ministarstava u Prištini tražeći povećanje plata.

Mejsečna plata radnika koji obavljaju tehničke poslove u ovih pet ministarstava trenutno iznosi 170 eura i na protestu je iznesen zahtjev za povećanje plata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi izjavio je da je plata ovih zaposlenih nedovoljna, posebno kada se uzme u obzir da mnogi od njih žive u drugim opštinama, a rade u Prištini. Azemi je rekao da su ministarstva glavna karika koja može da utiče na povećanje plata ovih 12 radnika, jer je čak i prema sporazumu sklopljenom između operatera i izvođača radova predviđena promjena zarada za radnike do 30 odsto.

“Obavještavamo javnost, sve ministre koji su već objavešteni, da ćemo u decembru, ako zarade ne budu minimalno 250 eura, 5. januara sve ove radnike smjestiti kod drugih kompanija, jer smo već otvorili portal putem kojeg ćemo radnike poslati kod vlasnika kompanija koje plaćaju više od njihove trenutne zarade“, rekao je Azemi.

Rekao je da ni kompanije nisu potpuno nedužne u tome što nisu povećane plate ovim radnicima, ali prema njegovoj ocjeni one imaju manju mogućnost da promene takvu situaciju.

„Od ovih radnika se zahtijeva da održavaju čistoću u kancelarijama ministarstva izuzetno dobro, bez razmišljanja o tome šta radnik moože sa 170 eura, od kojih na kraju kada se odbiju putni troškovi i troškovi hrane, ne ostaje ništa. To je nešto što sam rekao, i ponavljam, mi smo robovi ovih ljudi koji stoje visoko“, rekao je Azemi.

Radnici privatne kompanije za čišćenje “Schafberger” najavili su da će ostati čitav dan na protestu u jednoj od zgrada Vlade Kosova u Prištini.