Kanabis iz Albanije preko Kosova putuje u zemlje Evropske unije i Tursku, a iz te zemlje se, opet preko Kosova, u zemlje zapadne Evrope prenosi heroin, navodi se u novom izvještaju mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

U izvještaju je precizirano da droga iz Albanije prolazi do Kukeša ili Prizrena, prema Uroševcu i Gnjilanu da bi prešla u centralnu Srbiju, gdje su graničari plaćeni velikim iznosima evra. Takođe je naglašeno da je još jedan važan put droge Peć-Rožaje, prema Novom Pazaru.

Granica sa Abanijom takođe je identifikovana kao područje za prelazak heroina iz Turske u zemlje EU, kroz luku Drač. Kako je navedeno, heroin u region dolazi iz Turske, dok u Albaniju ulazi u Kukeš, preko Kosova i prebacuje se u Drač.

Prema autorima izvještaja, druga ruta heroina je Skadar odakle droga odlazi u Crnu Goru, a u nekim slučajevima se istim putem prenosi i kanabis.

“Elbasan je ključno središte razmjene marihuane i heroina između istoka i zapada, jer se nalazi na glavnom putu između albanske obale, Grčke i Sjeverne Makedonije”, piše u izvještaju.

Kokain je takođe prisutan u regionu, a uglavnom ga donose brodovi koji dolaze u Crnu Goru iz luka Latinske Amerike, uglavnom sa voćem.

Izvještaj ukazuje da se povećala i proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u regionu. Količine uzgoja kanabisa, posebno u zatvorenom prostoru, povećane su u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a manje u Albaniji.

Većina kanabisa na zapadnom Balkanu, navodi se u izvještaju, sada odlazi u Bugarsku, dok kokain putuje u Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

Osim uzgoja i prenosa droge, izvještaj Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala pokazuje porast aktivnosti kriminalnih grupa u regionu trgovinom azilantima, kao i pranjem novca kroz izgradnju i kockanje, prenosi RTS.

Migrantsko tržište u šest zemalja zapadnog Balkana i dalje je profitabilno za podzemlje, ali je mnogo manje u odnosu na 2015 godinu. Pandemija nije značajno uticala na prestanak ovih ilegalnih tokova, navodi se u izvještaju.

Autori studije Globalne inicijativne mreže su zaključili da “državne vlasti malo znaju o ovom ogromnom polju kriminala i ne pružaju informacije čija bi studija mogla dovesti do oštrijih politika i aktivnosti sprovođenja zakona protiv kriminalnih grupa”.