Na Kosovu su večeras stupile na snagu nove mjere Vlade zbog velikog broja zaraženih koronavirusom, u okviru kojih je za građane Prištine i još osam opština u 19 sati počeo policijski čas.

U glavnom gradu Kosova, Prištini, koji ima najveći broj zaraženih, policijski čas je ispoštovan. Trgovine i ugostiteljski objekti su zatvorili svoje lokale, a građani su se povukli u svoje domove. Pripadnici Policije Kosova nadgledaju primenu vladinih mjera.

Prema novoj odluci Vlade, svih 38 kosovskih opština je podijeljeno u tri kategorije, zelenu, žutu i crvenu, u zavisnosti od broja zaraženih na 100.000 stanovnika za nedjelju dana.

Najveći rizik je u opštinama crvene zone, koje prelaze 150 zaraženih u nedjelju dana. U crvenoj zoni su Priština, Kosovo Polje, Podujevo, Obilić, Gnjilane, Peć, Đakovica, Štimlje i Uroševac policijski čas počeo je u 19 i trajaće do 5 ujutru. Ove opštine su u tom intervalu, takođe, u karantinu, što znači da neće biti dozvoljen ulaz i izaz na njihovu teritoriju.

U opštinama sa srednjim rizikom, u kojima je broj zaraženih od 75 do 150 stanovnika za nedjelju dana, dozvoljeno je rad privrednih subjekata do 18 sati. Ugostiteljstvo nakon 20 sati može da pruža samo usluge za ponijeti.

U opštinama zelene zone u kojima je 75 inficiranih za nedjelju dana, dozvoljava se rad privrednih subjekata do 20 sati. Ugostiteljstvo nakon 20 sati može da pruža samo usluge za ponijeti. U zelenoj i žutoj zoni gradski prevoz i taksi moći će da rade sa maksimalno 50 posto svojih kapaciteta.

Univerzitesko obrazovanje potpuno prelazi na online nastavu. Škole će nastaviti da rade normalno, ali svaka pojedinačno odlučuje u zavisnosti od situacije da li treba da pređe na online nastavu.
Ova odluka biće ocijenjena nakon dvije nedjelje, u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji i važi do druge odluke.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je u zadnja 24 sata preminulo 13 pacijenata od posljedica COVID-19, dok je registrovano i 963 novozaraženih slučajeva, što je gotovo jedna polovina testiranih. Trenutno je 10.191 slučaj aktivno zaraženih.