Kosovski ugostitelji su sa današnjeg protesta pod motom “Otvori mi vrata”, održanog ispred Vlade Kosova, poručili da će sami otvoriti svoje biznise, ukoliko Vlada ne ukine antikovid mjere.

Nekoliko desetina ugostitelja iz svih dijelova Kosova okupilo se na protestu u organizaciji Udruženja ugostitelja Kosova noseći transparente na kojima je pisalo “Potpuno nepravedno“, “Ogorčenje“, “Nepravda, nepravda“…

Predsjednik Udruženja ugostitelja Kosova Petrit Kllokoqi rekao je da održavanje antikovid mjera na snazi nema efekta kada je broj zaraženih ispod jednog procenta. On je pozvao na ukidanje mjera, jer nije fer da se mjere ukidaju samo zbog političke kampanje.

“Mi izvozimo svoj novac i uvozimo virus u našu zemlju. Nisu rješenja u klasičnim mjerama, nisu rješenja u distanci, nisu rješenja vremenski rasporedi. Uklonite ograničenja, olakšajte ekonomiju”, naglasio je Kllokoqi.

On je istakao da se Kosovo ne može porediti sa Njemačkom i drugim zemljama, zato što nema mogućnosti da pomogne biznisima. Zato, kazao je, treba ukinuti mjere, ukinuti policijski čas i pustiti ugostitelje da rade bez ograničenja.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja Kosova naveo je da se danas navršava 438 dana od početka pandemije i velikih gubitaka u ekonomiji. Dodao je da su Vladine antikovid mjere nepravdene, dok je Zakon o ekonomskoj obnovi neprimjenjiv.

Rekao je da je Kosovo na korak od ljetnje sezone, a sto koraka iza zemalja regiona koje su popustile mjere, pa tako rizikuje najvažniji period godine za ugostiteljstvo i ekonomiju.

Prema posljednjoj odluci Vlade od 20. aprila kada su mjere djelimično ublažene ostala je na snazi zabrana kretanja za građane tokom noći, od 22.30 do 5 sati ujutru, dok ugostiteljski objekti i zatvoreni tržni centri mogu da rade do 22 sata.

Posljednjih dana je broj zaraženih na Kosovu u stalnom padu. U posljednja 24 sata registrovano je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 3.303.