Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog o uvođenju novih mjera protiv širenja koronavirusa zbog povećanog broja zaraženih, a koje predviđaju zabranu rada ugostiteljskih objekata i zabranu kretanja građana noću.

Na prijedlog ministra zdravlja Arbena Vitie obustavlja se rad ugostiteljskih objekata od 6. do 18. aprila, a dozvoljavaju se samo usluge “za ponijeti” i dostava hrane.

Uvodi se i zabrana kretanja građana od 22 sata uveče do pet ujutru, osim za hitne slučajeve.

Sve javne i privatne škole će preći na nastavu na daljinu nakon jednonedjeljnog proljećnog raspusta koji je u toku, od 12. do 18. aprila, dok će univerziteti raditi “online” od 6. do 18. aprila.

Prema odluci, od 7. do 18. aprila zatvaraju se studenski domovi i menze.

Odluka Vlade zabranjuje djelatnost zatvorenih tržnih centara, osim osnovnih usluga u njima kao što su prodavnice hrane i apoteke od 6. do 18. aprila, dok je u otvorenim tržnim centrima aktivnost dozvoljena uz poštovanje preporučenih mjera.

Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim u vožnji sa članovima uže porodice, na trčanju ili vožnji biciklom, u šetnji izvan stambenih područja.

Zabranjena su sva okupljanja sa visokim rizikom širenja zaraze sa više od 10 ljudi, zabranjena su okupljanja, seminari, treninzi, vjenčanja, porodične zabave.

U javnim i privatnim ustanovama može da radi samo osoblje koje obavlja osnovne usluge.

Odluka, također, predviđa da strani državljani koji ulaze na Kosovo moraju imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.