U Centru za brojanje i rezultate večeras je zavšeno brojanje glasova kosovske dijaspore na prijevremenim parlamentarnim izborima, koja je u najvećem broju glasala za Pokret “Samoopredjeljenje”.

Od glasova pristiglih putem pošte Centralna izborna komisija je odobrila 56.368 glasova. Od tog broja čak 44.252 glasova je osvojio Pokret “Samoopredjeljenje”, koje je i unutar Kosova ubejdljivo pobijedilo oko 48 posto osvojenih glasova. Samoopredjeljenje bi trebalo da ima 57 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Od glasova iz inostranstva Demokratska partija Kosova osvojila je 5.321, Demokratski savez Kosova 4.287 i Alijansa za budućnost Kosova 1.112 glasova.

Portparol CIK-a Valmir Elezi izjavio je medijima da su u Centru za brojanje i rezultate ponovo prebrojani glasovi sa 564 glasačkih mesta, te da je izbrojano više od 32 hiljade uslovnih glasova i više 57 hiljada glasova pristiglih poštom.

Elezi je kazao da će sutra biti objavljeni konačni rezultati izbora od 14. februara.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata slijedi period od 24 sata za žalbe političkih subjekata i kandidata Panelu za žalbe i pritužbe, a potom postoji mogućnost i žalbi pred Vrhovnim sudom Kosova.

Tek nakon završetka svih rokova za žalbe i odgovore, uslijediće potvrđivanje konačnih rezultata, čime se otvara put za izbor novih kosovskih institucija.