Odluka kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše “Republika Kosovo” izazvala je danas zastoj na graničnom prijelazu gdje za ulazak na Kosovo čeka stotinjak kamiona, ali ne samo s robom iz Srbije.

Odlazeća kosovska vlada Albina Kurtija uvela je u subotu novi paket mjera reciprociteta kojim su zamijenjene carinske takse od 100 posto na robu iz Srbije.

Vlasti u Beogradu smatraju ih gorim od stopostotnih taksi iz nivembra 2018., koje su bile razlogom potpune obustave dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, započetog Briselskim sporazumom postignutim pod okriljem EU 19. travnja 2013.

Već tri dana u koloni dugoj nekoliko kilometara na prijelazu Jarinje čekaju vozači s robom iz Srbije, ali i oni koji voze inostranu robu, ali imaju srbijanske registarske oznake, prenosi Hina.

U koloni iz pravca juga Srbije stoje kamioni iz drugih država, poput Slovenije, BiH i Poljske koji su u tranzitu.

Vozači koji prevoze inostranu robu rekli su da će im špediteri promijeniti dokumentaciji tako da piše “Republika Kosovo”, dok vozači u čijim je kamionima roba iz Srbije kažu da “ne znaju kako će se situacija riješiti”.

Predsjednik Udruženja privrednika sa sjevera Kosova, većinski nastanjenog Srbima, kaže da od ponedjeljka nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

“Kompletan uvoz srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu. Srpska roba je počela ulaziti nakon ukidanja nekih taksi, ali od jučer su svi kamioni stali”, rekao je Radoš Petrović.

Na Kosovo se ne dostavlja ni srbijanska štampa, jer nema oznaku “Republika Kosovo”, pa je Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo da distribuiranje štampanih medija mora biti “oslobođeno svih političkih ograničenja”.

O situaciji koju trpe mediji poslije odluke kosovske vlade, UNS će izvijestiti međunarodnu i europsku federaciju novinara, OESS i Vijeće Europe.