Film kosovske rediteljke Blerte Basholli “Košnica” postigao je istorijski uspjeh na filmskom Sandens festivalu (Sundance Film Festival) u SAD-u, osvojivši tri glavne nagrade.

Film “Košnica” (“Hive”) u kome glumi poznata kosovska glumica Yllka Gashi, nagrađen je Velikom nagradom žirija, nagradom publike i nagradom za najbolju režiju. Film govori o ženi Fahriji koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život i pored svih poteškoća na Kosovu.

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla izjavila je da je uspjeh filma “Košnica” jedno od najvećih međunarodnih dostignuća kosovske kulture i filma.

“Košnica je istina o Kosovu, dirljiva priča žena iz Velike Krushe, koje su svoje živote obnovile nad bolom. Ovu istinitu priču o genocidu Srbije počinjenom na Kosovu svijet treba da čuje i nakon 21 godine podsjeti ga se”, navela je ministarka Haradinaj-Stublla, navedeno je u saoštenju MIPD.

Kosovska ministarka zahvalila se izvanrednoj umjetničkoj i kulturnoj zajednici Kosova koja, kako je naglasila, uvek uspjeva da promoviše Kosovo u svijetu, većinu vremena na sopstvenu inicijativu.

“Posebno čestitam rediteljki Blerti Basholli i njenom fantastičnom timu na sinoćnjem postignuću“, navela je ona.

“Košnica” je filmska koprodukcija između Kosova, Švajcarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.