Bivšeg vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi, američkog generala Wesleya Clarka danas su primili kosovski zvaničnici.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani – Sadriu izrazila je zadovoljstvo što je primila generala Clarka, koji je 1999. godine rukovodio vazdušnom NATO-ovom intervencijom protiv vojnih snaga režima Slobodana Miloševića.

“Vi simbolišete odlučnost demokratskog svijeta da stanete u zaštitu ljudskih života, života koji su bili ugroženi samo zato što su pripadali drugoj etničkoj grupi. Vaša priča o Kosovu mora i dalje da se čuje svugdje u svijetu, naglasila je predsjednica Osmani, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

S druge strane general Clark je izrazio zadovoljstvo što se vratio na Kosovo, tamo gde su srdačnost i zahvalnost prema njemu vječne.

“Ova zemlja je stvorena zahvaljujući vašoj pobuni i upornosti građana ove zemlje da steknu slobodu“, rekao je general Clark.

On je istaknuo svoju spremnost da nastavi da podržava Kosovo kao i do sada.

Generala Clarka primio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je ocenio da je NATO intervencija na Kosovu prekretnica u istoriji Kosova i njegovog naroda.

Kurti se zahvalio generalu Clarku na njegovom vodstvu u odlučujućoj NATO intervenciji protiv Miloševićeve Jugoslavije u proljeće 1999, na nezamjenjivoj funkciji i doprinosu Sjedinjenih Američkih Država, te ponovio odlučnost Kosova da bude članica NATO-a , saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer mu se takođe zahvalio na izraženoj spremnosti da pruži profesionalne savete kosovskom ministru odbrane Armendu Mehaju.

General Clark je čestitao Kurtiju na novom položaju i dosadašnjim postignućima Vlade. Izrazio je podršku vladinim ciljevima za ekonomski razvoj i socijalni prosperitet.

“Država Kosovo je najveći prijatelj Sjedinjenih Američkih Država u Evropi”, dodao je general Clark, podsjećajući na vrijeme kada mu je američki predsednik Bil Clinton rekao da je Kosovo najbolje što je učinjeno tokom njegovog osmogodišnjeg mandata. Kazao je da je Kosovo uspješna priča za SAD, kao nijedna druga.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca takođe je primio je bivšeg vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi, velikog prijatelja Albanaca, američkog generala Clarka.

Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova general Clark izrazio je sreću zbog posete Kosovu i čestitao Konjufci na napretku i dostignućima države tokom godina, postajući impresivan primer slobode i demokratije i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu i šire.

Konjufca je rekao da se narod Kosova i on lično osjeća veoma počašćenim i privilegovanim što je među njima bivši vrhovni komandant NATO-a i veliki prijatelj kosovskog naroda, američki general Clark, istaknuti vojni čovjek koji je naredio bombardovanje srpskih ciljeva, zaustavljajući tako genocid nad albanskim narodom na Kosovu.

General Clark na Kosovu boravi na poziv ministra odbrane Kosova Mehaja, koji ga je jutros dočekao uz vojne počasti.