Bosna i Hercegovina je od Sjedinjenih Američkih Država naručila četiri nove letjelice koje bi Oružanim snagama BiH trebalo da budu isporučene tokom naredne tri godine, a riječ je o helikopterima novije proizvodnje koji će pomoći u modernizaciji OSBiH, izjavio je gostujući u BHT1 uživo BHRT-a, zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić.

Kako je rekao, helikopteri će biti isporučeni kroz program koji BiH sprovodi u saradnji sa Vladom SAD.

Riječ je o letjelicama vrijednim 38,5 miliona dolara, čiju nabavku većim dijelom finansira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebala osigurati 4,36 miliona dolara.

Krešić je naveo da je ovo samo jedan od poteza BiH kojim se osavremenjuje tehnika OS BiH.

“Helikopteri su novije proizvodnje, višefunkcionalni, za transport osoba i tehnike i poslužiće svrsi”, istakao je Krešić.

Istakao je da je trenutna oprema Oružanih snaga na niskom nivou, te da su za proces modernizacije, koji je naša zemlja započela 2017. godine, potrebna značajna finansijska sredstva.

“Najveći dio sredstava dobijamo kroz programe podrške, a OS BiH moramo učiniti bih još naprednijim”, naglasio je Krešić.

Dodao je da bi prvi helikopter trebalo da stigne u BiH krajem ove ili početkom iduće godine.

Uzrok migrantske krize negdje drugo – BiH snosi posljedice

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Krešić je naveo da je ona jedan od ključnih problema naše zemlji.

“Migrantska kriza je poslije šest godina i dalje ključno pitanje”, rekao je Krešić, te dodao da je migraciona politika EU jako konzervativna i ne daje mogućnost migrantima da traže direktno azil, što se reflektuje i na druge zemlje.

“Uzrok je negdje drugo, mi imamo posljedice”, istakao je Krešić.

On je naglasio da OS BiH pomažu u rješavanju migrantske krize, te da će u narednom periodu te aktivnosti biti intenzivirane.

“Problem je posljednjih mjeseci eskalirao, mi trebamo preuzeti upravljanje migrantskom krizom”, rekao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Prema njegovim riječima, tokom zime je usporeno kretanje migranata, te ih je samim tim i manje ušlo u zemlju u skorijem periodu.

Saradnja sa NATO-om kontinuirana i važna

Krešić je govorio i o programu reformi za pristupanju NATO, te istakao da je Ministarstvo odbrane BiH tokom protekle godine realizovalo veći dio predviđenih aktivnosti.

“MO BiH želi biti spremno za program reformi, saradnja s NATO-om je kontinuirana i važna”, naglasio je Krešić.

Dodao je da je BiH pozvana iz Brisela da napravi određeni dokument šta je to što želi realizovati u saradnji sa NATO-om, te da bi tu odluku trebalo da donese Savjet ministara i Predsjedništvo BiH.