Portparol Pokreta Samoopredjeljenje (PS) Perparim Krieziu izjavio je da će lider te stranke Aljbin Kurti biti kandidat za poslanika i premijera Kosova na izborima zakazanim za 14. februar.

Upitan da li će Kurti biti nosilac liste, imajući u vidu posljednju odluku Ustavnog suda Kosova, Krieziu je rekao da Kurtiju ta odluka ne uskraćuje mogućnost da se kandiduje.

“U apsolutnom smo pravu da na listu kandidata za poslanike uvrstimo predsjednika Kurtija i našu članicu Predsjedništva Aljbuljenu Hadžiu. Uprkos namjernoj magli u javnoj raspravi o posljedicama presude Ustavnog suda, ona zapravo ne predstavlja nikakvo uskraćivanje prava da budu izabrani, naime da se kandiduje na izbornoj listi”, rekao je Krieziu za prištinske medije.

Prema njegovim riječima, ta ocjena se zasniva na činjenici da njihovi slučajevi nisu bili predmet razmatranja od strane Ustavnog suda.

“Drugo, zato što nisu osuđeni na zatvor kako bi povukli paralelu sa slučajem Etema Arifija, već su osuđeni na uslovnu, odnosno alternativnu kaznu, za koju Krivični zakonik nije predvidio pravne posljedice”, rekao je Krieziu.

Među pravnim stručnjacima na Kosovu postoje različita mišljenja u vezi sa mogućnostima da se odlukom Ustavnog suda Kurtiju onemogućava kandidovanje za poslanika i za premijera Kosova.