Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe, koje se terete da su počinile krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Delić Selima iz Bihaća i Rizvić Amira iz Cazina.

Optuženi se terete da su, s namjerom pribavljanja nezakonite imovinske koristi, pokušali nedozvoljeno izvan područja graničnog prelaza iz BiH prevesti šest lica državljana Irana, od kojih i jedno maloljetno, koja nisu ispunjavala uslove za zakonit ulazak u Hrvatsku.

Prema optužnici, navedena lica su 03.11.2018. godine ostvarili kontakt sa njima poznatim licem i prihvatili ponudu da za ugovorenu novčanu naknadu od 7.500 evra preuzmu krijumčarena lica na području Bihaća, te vozilom prevezu prema granici sa Hrvatskom.

Nakon toga su ih u blizini granice na lokalnom šumskom putu uočili pripadnici Granične policije BiH. Navedena lica su tom prilikom pokušala pobjeći, ali su pretragom terena i daljim aktivnostima policije pronađeni.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.