Najveći broj informacija koje su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru registrovali na telefonskoj liniji “Krimolovci”, odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, oružjem, trgovinom ljudima, te privrednim kriminalom.

Ukupno je registrovano 435 poziva, od kojih je 11 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 77 prijava, od kojih je 19 s korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 26 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

U septembru je primljeno 18 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, saopštili su iz SIPA-e.