Voditeljica CNN-a Kristijana Amanpur izvinila se u svojoj emisiji u ponedjeljak pošto je izazvala gnjev u Izraelu poređenjem mandata predsjednika SAD Donalda Trampa sa nacističkim pogromom Kristalna noć.

Amanpurova je osvrćući se na poređenje rekla da je Kristalna noć događaj kojim su počeli “užasi holokausta”, a da je ona prošle nedjelje govorila o napadima predsjednika Trampa na istoriju, činjenice, znanje i istinu.

“Nije trebalo to da poredim. Hitler i njegova zla stoje naravno zasebno u istoriji. Žao mi je za svaku bol koju je moja izjava mogla izazvati”, rekla je voditeljka.

Na početku emisije o zbivanjima u svijetu u četvrtak prošle nedjelje Amanpurova je rekla da je prošlo 82 godine od Kristalne noći koja je dovela do genocida protiv jednog čitavog identiteta.

Podsjetila je na spaljivanje knjiga, rekavši da je to vodilo do napada na “činjenice, istoriju i istinu”.

Izraelski zvaničnici su osudili takvo poređenje, označivši ga uvredom sjećanja na holokaust i tražili izvinjenje.

Ministrica za dijasporu Omer Jankelevič je rekla da bi američka TV mreža trebalo da bude “partner u globalnim naporima za borbu protiv anisemitizma, a ne da doliva ulje na vatru”.

“Iskorištavanje sjećanja na holokaust za jeftine naslove ili političke ciljeve je zabrinjavajuće i iskrivljuje istoriju i moralnu istinu”, rekla je ministrica,prenijeli su izraelski mediji.