Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić učestvuju na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope, koja je danas otvorena u Strazburu.

Dvodnevnu konferenciju, kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja Savjeta Evrope, svojim pozdravnim govorima otvorile su predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Liliane Maury Pasquier i generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto ocijenila je da je Savjet Evrope, kao najstarija međunarodna organizacija evropskih država, u 70 godina postojanja dao veliki doprinos unapređenju parlamentarne demokratije, poštivanju ljudskih prava i uspostavljanju vladavine prava u Evropi.

Govoreći u okviru teme „Naša zajednička evropska kuća – sljedećih 70 godina“ Krišto je naglasila  da je upravo na osnovnim načelima i vrijednostima Savjeta Evrope u proteklih sedam decenija Evropa, od područja otvorenih sukoba i netrpeljivosti, postala područje saradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkom interesu.

Upozoravajući na činjenicu da se Evropa danas suočava sa izazovima globalizacije praćenih finansijskom, ekonomskom, demografskom i migrantskom krizom,  Krišto je naglasila  da dijalog predstavlja snažan instrument za suočavanje sa svim tim izazovima.

Po riječima Krišto, zbog specifičnosti unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, koja je strukturirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, uspostavljanje dijaloga, te postizanje kompromisa i konsenzusa oko ključnih pitanja od izuzetne su važnosti za funkcionisanje BiH i za njeno kretanje ka evroatlantskim integracijama. Kao najvažnije pitanje, koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu, Krišto  je istakla  izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Jedino dijalogom mogu se očuvati i unaprijediti zajedničke vrijednosti i principi Savjeta Evrope kako bismo razmišljali o budućnosti zajednice evropskih naroda i Savjetu Evrope kao našem zajedničkom naslijeđu”, zaključila je  Krišto u svom obraćanju učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope.

U nastavku konferencije biće održana i debata o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih naroda 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja, u okviru koje će se učesnicima obratiti i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH  Nikola Špirić.

Na konferenciji, koju je organizovala Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, učestvuje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Savjeta Evrope. Konferencija je ustanovljena 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Savjeta Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.