Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je nakon sjednice proširenog kolegija tog doma izjavila novinarima da će na sjednici zakazanoj za sutra, između ostalog, biti razmatran Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH uputilo je Prijedlog budžeta za 2020. godinu u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Krišto je, iznoseći stav HDZ-a BiH, kazala da će predlagati da se budžet razmatra po redovnom postupku.

– Predsjedništvo BiH je prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o proračunu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja. Tako da smatramo da iz drugih razloga bi trebalo proračun, kao jedan osnovni akt koji služi za finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza, razmatrati u redovnom postupku – navela je Krišto.

Upitana da prokomentira rezultate izbora u Republici Hrvatskoj i pobjedu HDZ-a, kazala je da za nju, s obzirom na to kako radi Hrvatska demokratska zajednica i Andrej Plenković kao njen predsjednik i kao premijer Republike Hrvatske, to nije iznenađenje.

– Ono što su zapravo i postavili, slogan ‘Sigurna Hrvatska’, ja vjerujem da je potpuno naišlo na razumijevanje i odaziv građana Republike Hrvatske. Tako da u tom smislu vjerujem da će, kao i do sada, opravdati povjerenje – kazala je Krišto.

Dodala je da im želi od srca čestitati, te da vjeruje da će nastaviti suradnju kakva je u interesu i Hrvata, a i svih koji žive u BiH, kad je u pitanju izgradnja BiH kao države jednakopravnih, konstitutivnih naroda, a i njene evropske budućnosti.

Upitana šta očekuje od sutrašnjeg sastanka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, navela je kako ne može reći da je sve dogovoreno.

– Sutra je zajednički sastanak. Trudit ćemo se da bude barem nekakav iskorak kad je u pitanju sve ono što je potrebno u ovom trenutku za BiH i njene narode i građane – zaključila je Krišto.

Na novinarsko pitanje da komentira izjavu ambasadora Ruske Federacije u BiH da je guranje BiH u NATO zapravo prijetnja po sigurnost i stabilnost, Krišto je odgovorila da to nije čitala te da ne bi komentirala ničije izjave.