Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini prijedlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

On je u prijedlogu naveo da je javno djelovanje Leposavića od izbora na funkciju ministra 4. decemprosinca bra odstupalo od službenih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije iz rujna 2020., koji su potpisali Krivokapić (Koalicija “Za budućnost Crne Gore”), Aleksa Bečić (“Mir je naša nacija”) i Dritan Abazović (“Crno na bijelo”), što je bila programska osnova za formiranje Vlade.

Krivokapić pojašnjava da je ovim sporazumom predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno provoditi sve međunarodno priznate obaveze, potpuno i posvećeno realizirati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“U tom smislu uvažavanje međunarodnih sudskih instanci od suštinske je važnosti za prihvaćanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU”, naveo je Krivokapić i dodao da je Leposavić svojim odgovorom na događaje u Srebrenici doprinio rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori.

Krivokapić je istaknuo da je narušena obveza Crne Gore proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojom se ova zemlja obvezala na punu suradnju s Haškim tribunalom, iskazano je nepoštovanje Rezolucije Europskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije iz 2009. kojom je ovaj dokument prihvatila Skupština Crne Gore.

“Ne ulazeći u osobno mišljenje koje Leposavić ima o ratnim događajima u bivšoj Jugoslaviji, smatram da postoji objektivna odgovornost za ovakvo njegovo činjenje i da je bio dužan da kao ministar zadužen za oblast pravde i manjinskih prava, iskaže poseban senzibiltet u odnosu na pravomoćne sudske odluke i osjećaje manjinskih naroda u Crnoj Gori”, naveo je Krivokapić.

Premijer je još jučer zatražio ostavku i pokrenuo postupak smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave da će “priznati da je u Srebrenici počinjen genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi” i osporio legitimitet suda u Hagu.