Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saglasili su se danas na sastanku u Podgorici da treba raditi na razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje.

Krivokapić je istakao da je želja Vlade Crne Gore da saradnja sa Turskom bude najintenzivnija i najuspješnija u oblasti ekonomije.

“S obzirom da je čitav prostor Zapadnog Balkana opterećen prošlošću, najbolji odgovor ove vlade je suočavanje sa ekonomskim i životnim problemima“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da Tursku vidi kao partnera čije bi kompanije mogle pronaći ekonomski interes da uđu u planirane projekte od strateškog interesa, te zahvalio za pomoć koju ta zemlja pruža Crnoj Gori u oblasti zdravstva.

On je naglasio značaj Erdoganove prve posjete, na koju se dugo čekalo, te istakao da je ona najbolji dokaz želje za daljom afirmacijom i produbljivanjem bilateralnih odnosa, koji upravo ove godine pune deceniju i po prijateljske i partnerske, obnovljene saradnje.

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da posebnu nit u prijateljskim vezama dvije države čine manjine u Crnoj Gori i brojna dijaspora sa ovih prostora koja živi u Turskoj.

Erdogan je izrazio nadu da će bilateralni odnosi između dvije zemlje biti nastavljeni u duhu prijateljstva i pohvalio trud Krivokapića da nakon izbora sačuva ugroženi međuvjerski sklad na sjeveru Crne Gore, naročito u Pljevljima.

Turski predsjednik je zahvalio Crnoj Gori na pouzdanom partnerskom odnosu koji pokazuje kao članica Alijanse.

“Nadam se da ćemo uspjeti da u narednom periodu revitalizujemo naše odnose, posebno na ekonomskom planu. Ove godine će biti održan ekonomski sastanak što će, nadam se, još više uticati na naše odnose. Čini mi veliku čast i zadovoljstvo što veliki broj turskih investitora iskazuje zainteresovanost za Crnu Goru”, rekao je Erdogan.

Đukanović nakon susreta s Erdoganom: Turska insistira na otvorenim vratima NATO-a i EU za zemlje Zapadnog Balkana