Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da ne planira rekonstrukciju Vlade, dodajući da u izvršnoj vlasti ne može biti nikoga osim eksperata i dodao da je imao informaciju da bi bio uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva da je u Beogradu potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti nikog osim eksperata”, kazao je Krivokapić za Televiziju Vijesti.

Odgovarajući na pitanje da li planira kadrovska osvježenja ili uvođenje novih resora, Krivokapić je kazao da je broj od 12 ministarstava mjera Crne Gore.

Ponovio je da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila Srpska pravoslavna crkva kao i dio preambule.

“Taj jedan član se odnosio na vjerske praznike koji je podrazumijevao da imamo veći broj praznika nego što je zakonom predviđeno. Predložili su tri nova praznika koja bi trebalo da se slave u Crnoj Gori, svetog Savu, svetog Vasilija i svetog Petra Cetinjskog. Drugi član se odnosio na neusklađenost imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje nekih elemenata koji katastarski nisu upisani. Moja je obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vjernik i odlučio sam da štitim državu. Zašto je u preambuli potrebno unositi bilo kakve istorijske konotacije”, naveo je Krivokapić.

Kazao je da je dva dana prije odlaska u Beograd na sastanak u Patrijaršiju “jedan političar kazao da će premijer biti kriv što nije potpisan ugovor”.

“Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom. Upoznao sam i predsjednika parlamenta Aleksu Bečića. Nisam imao namjeru da potpišem ugovor u Beogradu, jer zastupam državu. Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan”, naveo je Krivokapić.

Upitan ko je trebalo da hapsi, Krivokapić je kazao da prema njegovim informacijama to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Specijalni tužilac: Nisam planirao da hapsim premijera

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da nema nikakvih informacija o navodnom planu za hapšenje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

“Niti znam šta je Premijer radio u Patrijaršiji, niti sam informisan da je planirao da izvrši krivično djelo veleizdaje, niti sam planirao da ga hapsim”, kazao je Katnić za podgorički radio Antena M komentarišući tvrdnje premijera da je dobio informaciju da bi bio uhapšen da je potpisao Temljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu.