Nakon današnjeg sastanka federalnog Krizbog štaba, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić izjavio je, između ostalog, da smatra da ograničenje u smislu kupovine osnovnvih životnih namirnica, na području FBiH još uvijek nije potrebna. Iako je RS uvela ovu mjeru, federalni premijer kaže da FBiH još uvijek nema potrebe za ovakvom mjerom.

Pogledajte kompletan press Kriznog štaba FBiH:

Peti slučaj u Bihaću zaražen koronavirusom je potvrđen, naveli su iz štaba i napomenuli da se ispituju trenutno kontakti zaraženog.

Vijest o smrtnom slučaju vezanom za koronavirus na području USK koja se danas pojavila u medijima nije tačna, kako je naveo Goran Čerkez ispred resornog federalnog ministarstva.

U Mostaruje popodne testirano pet osoba, od toga su pozitivne dvije osobe iz Širokog Brijega, što je već poznato javnosti.

Goran Čerkez ispred Federalnog ministarstva zdravstva je preporučio stanovništvu da se ne bavi samo informacijama o koronavirusu i da se bave i nekim drugim sadržajima mimo ovog, jer je, kako je rekao, to neophodno za relaksaciju i mentalno zdravlje.

Čerkez smatra da i dalje treba insistirati na zatvaranju još graničnih prelaza, mimo ovih koje je danas Savjet ministara obuhvatio, kao i da se zabrani hodanje stanovništva iz grada u grad, sve u cilju smanjenja širenja zaraze koronavirusom.

Prethodno je premijer FBiH Fadil Novalić ponovio da se aerodromi zatvaraju i da je Savjet ministara postupio po zahtjevu Federalnog štaba civilne zaštite.

Predsjednik FUCZ je rekao da se zatvaraju privatne stomatološke ordinacije, kao i zubotehničarske radnje.

Zabranjuju se i posjete migrantskim centrima, kao i izlasci migranata iz tih centara.

Solak je napomenuo da se još uvijek razmatraju naredbe koje bi ograničile kretanje između kantona, ali ništa precizno, nikakva odluka u tom smislu, još nije donešena.