U Kantonu Sarajevo u protekla 24 časa utvrđena su četiri lica pozitivna na virus korona, izjavila je predsjednik Kriznog štaba ovog kantona Aida Pilav.

Ona je nakon sjednice Kriznog štaba rekla da je na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” hospitalizovano osam lica, od čega je jedno na respiratoru.

“U Kantonu Sarajevo ukupno je četvoro umrlih od posljedica virusa korona. Možemo reći da je broj smrtnih ishoda, u odnosu na broj stanovnika, približan kao i u drugim gradovima Federacije BiH”, navela je Pilav.

Prema njenim riječima, u Sarajevu je prvi potvrđen slučaj bio 25. marta i trenutno se prolazi prvi dio izolacije.

“Prema svjetskim statistikama, očekuje se skoro pet odsto teško oboljelih pacijenata s teškom kliničkom slikom. Nema potrebe da ljudi budu u strahu, jer zdravstvo djeluje pravovremeno”, rekla je Pilav.

Ona je istakla da su početkom februara napravljene trijaže na ulazima u bolnice, te podsjetila da su zatvoreni aerodromi.

“Zadovoljni smo da se nije desila ekspanzija oboljelih. Mjesta opuštanju nema i zato smo juče izdali apel kako bismo održali stabilnu zdravstvenu situaciju da se, iako je vani lijepo vrijeme, ne izlazi iz kuće ako to nije neophodno”, dodala je Pilav.