Iako se u Kantonu Sarajevo posljednjih dana bilježi značajan pad broja aktivnih slučajeva COVID-19, to nikako ne treba da nas navede na opuštanje u primjeni preporučenih mjera, već naprotiv potrebno je da ih svi zajedno svakodnevno i kontinuirano primjenjujemo poručili su članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo do danas je zabilježeno prisustvo koronavirusa kod 3.584 osobe. Od ovog broja oporavile su se 2.832 osobe, dok su 63 preminule. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 689 osoba, a što predstavlja i ima značajnu tendenciju pada ukupnog broja oboljelih od COVID-19.

Ipak, uprkos opadanju broja oboljelih, odnosno podacima koji su navedeni, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom ponovno upućuje stanovnicima Kantona Sarajevo poziv na oprez, te poštivanje aktuelnih preporučenih mjera.

Krizni štab je održao danas sastanak sa kojeg je još jednom podsjetio sve nas na preporučene higijensko-epidemiološke mjere, a koje se tiču: obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, držanja distance od najmanje dva metra, stalnog i kontinuiranog održavanja higijene ruku i prostora u kojem se boravi, kao i njegovo stalno provjetravanje te izbjegavanje svih vrsta okupljanja u zatvorenom, ali i na otvorenom.

Naglašavaju kako je potrebno kontinuirano primjenjivati navedene mjere, baš onako kako se to radilo u vrijeme proteklih vjerskih blagdana, kada su naši građani pokazali ličnu odgovornost, ali i odgovornost prema svojim najbližima, čuvajući tako svoje i njihovo zdravlje. Ovakvim odgovornim ponašanjem su direktno uticali na pomenuti značajan pad broja novozaraženih u našem kantonu te time se pokazali dobrim indikatorom da su mjere poštivane.

Također, ističu i kako su u toku pojačane inspekcijske aktivnosti i kontrole nad radom posebno ugostiteljskih objekata, jer su to mjesta na kojima najčešće dolazi do okupljanja bez poštivanja preporučenih epidemioloških mjera.

Ipak, poručuju kako je u narednom periodu neophodno da svi zajedno budemo na oprezu, jer se u skoro svim evropskim državama bilježi porast broja zaraženih koronavirusom, a što zbog poroznosti naših granica može implicirati nove importovane slučajeve zaraze širom naše zemlje.

S tim i vezi, iz Kriznog štaba podsjećaju da su u posljednjem intenzivnijem valu zaraze u KS, prije svega, registrirani importovani slučajevi iz susjednih zemalja, posebno Republike Srbije, dok je relevantan broj slučajeva zabilježen i iz skandinavskih država, kao i iz Holandije, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.