Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban bajrama u Bosni i Hercegovini.

“Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje koronavirus na članove porodice. Prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nerijetko oni imaju simptome – povišena temperatura, kašalj, slabost, malaksalost, uzimaju lijekove za smanjenje temperature, a ne izoliraju se blagovremeno od svojih ukućana, pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte“, stoji u reagovanju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Iz Štaba navode kako je evidentirana, zbog bliskih fizičkih kontakata na radnom mjestu, pojava klastera oboljelih unutar institucija i radnih organizacija.

“Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa, a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS”, napominje se u saopćenju.

“Stoga, u preostalim danima Kurban bajrama, upućujemo ponovni apel građanima Kantona Sarajevo da izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni, obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metar“, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.