U Republici Srpskoj konstatovan je nagli porast broja oboljelih od COVID-19, a medicinski radnici upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da u takvim okolnostima zaštita života i zdravlja građana moraju biti prioritet.   

Saopšteno je to nakon sjednice članovi Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS uslijed koronavirusa.

“Zaključeno je i da je neophodno pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove, kako na primarnom nivou gdje se bilježi nagli rast broja pregledanih pacijenata, tako i priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnice, a kako ne bi bio ugrožen proces vakcinacije protiv COVID-19 u RS”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nakon sjednice štaba održane u Banjaluci.

Članovi štaba s predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove razgovarali su danas o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u RS, s ciljem razmatranja efekata uvođenja restriktivnijih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva, a u skladu s preporukama struke.

Sjednici su prisustvovali Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Anton Kasipović, ministar pravde, Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture, Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta, Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Kako je saopšteno, direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković prenio je stav stručne zajednice po kojem bi za zaustavljanje zabrinjavajućeg trenda rasta novooboljelih i hospitalizovanih bilo neophodno pooštriti određene mjere u zajednici, povećati stepen svijesti i odgovornosti pojedinca o nužnosti primjene ličnih zaštitnih mjera i disciplinu u poštovanju svih preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Ministri su razgovarali o restriktivnijim rješenjima posebno za djelatnosti i ustanove koje su prepoznate kao mjesta povećanog rizika od prenosa virusa.

Građanima RS su još jednom uputili apel da se pridržavaju ličnih zaštitnih mjera i poštuju preporuke Instituta, kako se prije svega lično ne bi izlagali opasnosti od zaraze. 

Za danas je zakazana i sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije nadležnog za donošenje epidemioloških mjera u RS.