Krizni štab Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) smatra da nisu stečeni uslovi za mijenjanje ili ublažavanje postojećih mjera kada je riječ o organiziranju nastave u školama na području tog kantona.

Trenutna epidemiološka situacija rezultat je do sada poduzetih mjera kao što su organiziranje nastave u školama na način da školski sat traje 30 minuta i bez velikog odmora, nošenje zaštitne opreme, dezinfekcija tokom nastave, ograničeno ketanje i pojačane inspekcijske kontrole, navodi se u mišljenju Operativnog tima Kriznog štaba koje je danas dostavljeno Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK.

Kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić rekao je Feni da je on predložio ublažavanje pojedinih mjera, a između ostalih, da školski sat ponovo traje 45 minuta.

“Pokušat ćemo opet za mjesec dana. To smo predlagali najviše jer smatramo da se škole nisu pokazala kao veliki izvor zaraze i jer se mjere prilično poštuju. Ovo stanje predugo traje i sve će biti teže nadoknaditi gubitke. Moje stajalište je da to ne bi ugrozilo epidemiološku situaciju, ali poštujem i prihvaćam mišljenje struke”, rekao je Domić.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, u SBK trenutno ima 91 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, dok su 32 osobe hospitalizirane.