Krizni štab za borbu protiv korona virusa odlučio je danas da se uvede obavezu nošenja maski i na otvorenom prostoru za sve građane, kao i da se zabrani lokalnim samoupravama da posebnim dozvolama omogućavaju okupljanje više od 30 ljudi, izjavila je članica tog štaba Darija Kisić Tepavčević.

U izjavi medijima nakon sjednice Kriznog štaba, ona je navela da je aktuelna epidemiološka situacija u zemlji takva da broj oboljelih od korone raste, ali da nikoga ne treba da utješi to što je stanje povoljnije nego u većini evropskih zemalja, jer virus ima potencijal brzog širenja.

“Maske treba da nosimo svi. Stalno i u svakoj prilici, i na otvorenim prostorima. Obavezujuća mjera je da nosimo maske svuda, stalno, svi. I to je mjera koja stupa na snagu odmah”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, maske su se pokazale kao izuzetno efikasne svuda u svijetu.

Ona je dodala da je i do sada bilo zabranjeno da se okuplja više od 30 ljudi, ali da je u svim gradovima bilo primjera da su se održavala razna slavlja, manifestacije i okupljanja.

“Od danas se zabranjuje lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da će od ponedjeljka ponovo biti otvorena hala Arena, kao privremena kovid bolnica, jer je veoma važno da druge bolnice sačuvaju mogućnost da primaju i zbrinjavaju pacijente koji nisu oboljeli od korone.

Ona je navela da će radno vrijeme ugostiteljskih objekata ostati do 23 sata ali da će svi objekti morati da imaju odgovorno lice koje će biti zaduženo za striktno sprovođenje preventivnih mjera protiv korone.

“Većina građana se pridržavala mera. Ja apelujem na pojedince koji nisu prepoznali značaj toga da to učine zbog nas i da tako zaštite i sebe i svoju porodicu i druge”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.