Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke oglasio se saopštenjem za javnost u vezi koronavirusa.

Kako navode, obratili su se u cilju daljnjeg praćenja situacije i preduzimanja mjera iz kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija Županije Zapadnohercegovačke, radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti izazvane novim koronavirusom KOVID-2019.

U saopštenju, objavljenom na Fejsbuk stranici Uprave civilne zaštite ŽZH, izdvojeno je deset tačaka Kriznog stožera:

  1. Na području Županije Zapadnohercegovačke do sada nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa KOVID-2019.
  2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana su boravile u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, da se telefonskim putem jave pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi eventualnog poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.
  3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje svim osobama da ne putuju u rizična područja, a ukoliko je nužno potrebno otputovati u navedena područja, preporučuje se pridržavanje svih protuepidemijskih mjera te propisanih mjera koje su naložene u rizičnom području.
  4. Prema prethodnim preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva sve osobe koje dolaze iz rizičnih područja bit će rješenjem sanitarnog inspektora stavljene pod 14-dnevni zdravstveni nadzor.
  5. Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke svim osobama preporučuje:

a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).

Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.

b) Održavanje razmaka

Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu, jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.
Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.
Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta, odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.

c) Pridržavanje respiratorne higijene

Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.
Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i KOVID-19.

  1. Prema naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nalaže se zabrana posjete bolnicama i zdravstvenim ustanovama kao i ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i starije osobe.
  2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgađanje javnih skupova, na kojem je planirano prisustvo većeg broj osoba do daljnjeg.
  3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke ne preporučuje osobama starije životne dobi korištenje javnog prijevoza te dolazak na rutinske kontrolne u ordinacije kod obiteljskog liječnika ili u bolnice. Ukoliko je osobama ove dobi potreban recept ili liječnički savjet, preporučuje se kontakt telefonskim putem.
  4. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgodu redovitih specijalističko-konzultativnih pregleda, a neophodne preglede obavljati po procjeni specijaliste.
  5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke poziva sve građane na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove.