Bosna i Hercegovina nema kulturnu strategiju i to predstavlja veliki problem za kulturne institucije. Poseban problem predstavlja to što, iako Federacija BiH ima Ministarstvo kulture, ni ona na svom nivou nema kulturnu politiku, izjavio je gostujući u BHT1 uživo Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Prema njegovim riječima, prethodna Vlada FBiH je izdvojila oko milion i po KM za sedam institucija kulture kao podršku i Umjetnička galerija je tada dobila oko 220.000 KM, što je polovina od ukupne cifre koja Galeriji treba za godinu dana kako bi preživjeli.

“Međutim, od kada je ministrica Dujmović došla na čelo ministarstva, ona taj grant ne poštuje. Ona ga, kršeći zakon o izvršenju budžete, dijeli šakom i kapom, ne samo institucijama kulture i obrazovanja od značaja za BiH, kako je naslovljen taj grant, nego i udruženjima, privatnim kulturnim institucijama itd..”, istakao je Krsmanović.

Kako je rekao, to predstavlja veliki problem za Umjetničku galeriju BiH i dovodi u pitanje njen opstanak.

“Sistem vlasti se mora mijenjati, ministre smo sveli na najobičnije blagajnike. Oni samo dijele neke pare, dijele ih bez javno proklamovanih kriterijuma, bez komisija i to ne liči ni na šta, to nije kulturna politika, to nema nikakvog smisla”, poručio je Krsmanović.

On je naglasio da publika prepoznaje umjetnička djela, te da galerija ranije bila prepuna posjetilaca, ali je pandemija koronavirusa sve to zaustavila.

“Za tri godine smo uspjeli da saniramo sve dugove, ali trenutna situacija je kritična i ne znamo šta će biti”, istakao je Krsmanović.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ove godine je obilježila 74 godišnjicu postojanja.