Sanitarni inspektori Kantona Sarajevo (KS) počeli su provoditi preventivne kontrole poštivanja općih i posebnih higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Kako je organizacija i realizacija nastavnog procesa u školskoj 2020./2021. godini prilagođena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, težište inspekcijskih nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama usmjereno je na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje.

Bit će kontrolisana i vrsta i količina dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizacija ishrane i produženog boravka, te uspostavljanja i pridržavanja kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova.

Inspekcijske kontrole nad primjenom donesenih naredbi, preporuka i mjera nadležnih tijela nastavljaju se i kod ostalih privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo.

Od marta ove godine do danas sanitarni inspektori izvršili su 8.525 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose.

U tom periodu izdato je 200 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 339.945 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 782.

U navedenom periodu na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS doneseno je 3.365 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, od kojih je za 3.105 vrijeme izolacije od 14 dana isteklo.