Vlada Kantona Sarajevo i kantonalni Štab civilne zaštite danas su organizovali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je bilo govora o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Kantona i mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Kako je nakon sjednice saopštio premijer Vlade KS Mario Nenadić u ovom trenutku na području Kantona nalazi se 1569 osoba sa propisanom mjerom samoizolacije i 283 kojima je taj period istekao.

On je podsjetio da je registrovano ukupno devet zaraženih korona virusom, od toga pet osoba od ranije, i četiri nova slučaja, jedan od jutros. Zabilježen je jedan smrtni ishod.

Prema njegovim riječima, na sjednici je bilo govora i o potrebi proglašenja stanja epidemije. U narednim danima će biti donesena odluka da li će to biti učinjeno.
Takođe, bilo je govora o testiranju građana, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, o tome kako bi se građani mogli čuvati od moguće zaraze, te o pet klastera zaraženih osoba u Kantonu Sarajevo.

Nenadić je rekao da je razgovarano i o potrebi unapređenja rada i pružanju podrške Domovima zdravlja KS, kao i o ubrzanoj proceduri nabavke neophodne opreme.

Ministar policije Ismir Jusko rekao je kako je samoizolaciju prekršilo ukupno 71 lice. “Aktivno radimo da smjestimo u prinudnu izolaciju one koji je krše”, rekao je on, najavljujući oštrije mjere. Kada se radi o kršenju policijskog sata, izdat je 51 prekršajni nalog, a svi koji budu zatečeni drugi put, biće privedeni.

Jusko je rekao da je juče, nakon što je prethodno poštovana instrukcija da se skrati radno vrijeme šaltera za izdavanje ličnih dokumenata, nakon brojnih reakcija građana, ta služba ponovo stavljena u puni kapacitet i da će tako ostati dok drugačije ne bude rečeno.

Kada se radi o smještaju migranata, Jusko je kazao da su od jutros prošireni kapaciteti u Blažuju i da su 64 migranta sklonjena sa ulice te da je u toku njihov zdravstveni pregled, prije nego što budu smješteni u prihvatni centar. Problem su, kako je kazao, privatni smještaji migranata, ali policija i na tome radi.

On je rekao i kako MUP KS ima dosta dojava o okupljanjima iza zatvorenih vrata u nekim kafićima, te da će pripadnici MUP-a na te dojave reagovati.

Ministrica Komunalne privrede i infrastrukture KS i komandant Štaba Civilne zaštite KS Nihada Glamoč kazala je kako su ažurirani spiskovi osoba kojima je potrebna pomoć, što se posebno odnosi na populaciju koja živi sama.

Radi se o oko 1700 ljudi na području Kantona, kojima će volonteri dostavljati lijekove i neophodne potrepštine. Danas je, kazala je ona, krenula i dezinfekcija ulaza objekata kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo.