Službi za zapošljavanje KS je u mjesecu julu 2020. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 3.496.728 KM, što je porast u odnosu na prethodne mjesece.

U prvih šest mjeseci 2020. godine došlo je do blagog pada uplata po osnovu doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti, navodi se u saopćenju za javnost Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo.

Pad u procentualnom iznosu je zabilježen u visini od cca 3,5%.

Služba za zapošljavanje KS danas je izdala saopćenje sa novim podacima za mjesec juli 2020. godine iz razloga što je zabilježen porast u uplatama doprinosa.

Službi za zapošljavanje KS je u mjesecu julu 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 3.150.996 KM.

Službi za zapošljavanje KS je u mjesecu julu 2020. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 3.496.728 KM.

“Kao što se može vidjeti porast uplata doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti iznosi 345.732 KM ili u procentima cca 11%. Istovremeno, broj nezaposlenih osoba registrovanih na birou Službe za mjesec juli iznosi 61.474, a u istom mjesecu 2019. godine je iznosio 60.194. Ovo znači povećanje registrovanih nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo za 1.280 što je povećanje za cca 2%, navode iz Službe.

Na bazi ovih podataka može se zaključiti da u mjesecu julu 2020. godine imamo rast uplate doprinosa što raduje i čime se stvara finansijska osnova da Služba i dalje bez ikakvih problema isplaćuje novčane naknade nezaposlenim osoba kojih je poredeći mjesec juli prethodne i tekuće godine veći za cca 2%.

Služba za zapošljavanje je u fazi izrade rebalansa plana poslovanja kojim će se prilagoditi poslovanje Službe situaciji sa COVID 19 (novčane naknade), a istovremeno krenuti u realizaciju programa zapošljavanja.

Iz Službe žele naglasiti da svi programi koje samostalno realizuje Služba i svi programi koji se realizuju preko Službe za zapošljavanje KS, a iste raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje, realiziraju nesmetano i plaćanja prate dinamiku realizacije programa.