U Sarajevu su predstavljeni zajednički kandidati “Četvorke” za načelnike devet općina u Kantonu Sarajevo, koji su potpisali i zajedničku izjavu za nastup na Lokalnim izborima 2020.

Kandidati Naroda i pravde, Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, Ibrahim Hadžibajrić( Stari grad), Srđan Mandić (Centar), Nermin Muzur (Ilidža) , Adnan Delić(Novi Grad), Dženan Brkanić ( Vogošća) , Amar Dovadžija (Ilijaš), Enes Kazić (Hadžići) i Elvedin Tatarević(Trnovo) predstavili su se na pres konferenciji u Sarajevu, sa jasnom porukom da žele promijeniti stari način vođenja opština u kojima se kandiduju.

Kandidati su istakli d aje ovo , u stvari , nastavak priče bivše “šestorke” , te da će i oni nasdtojatida od Darajeva naprave prosperitetanm eurospki grad. Također je naglašeno da će ovi izbori , zbog pandemije kroonavirusa, biti najteži do sada.

Potpisali su i prvu zajedničku izjavu kandidata za načelnike.

Potpisivanju su prisustvovati i lideri stranaka Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić.

Podsjetimo, “Četvorka” je ranije potpisala sporazum o saradnji za predstojeće izbore s porukom da očekuju pobjedu.

Kandidati Naše stranke, Naroda i Pravde, Socijaldemokratske partije BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste prvom zajedničkom izjavom zvanično najavljuju saradnju do, ali i nakon Izbora.

U zajedničkoj izjavi obavezuju se na na dosljedno sprovođenje zajedničkog programa i djelovanja, te izražavaju odlkiučnost da rade na izgradnji zajedničke i bolje budućnosti svih građanki i građana, te opredjeljenje da u svom mandatu pokrenu promjene koje će od Sarajeva napraviti savremen, europski grad jer to Sarajevo i njegovi stanovnici zaslužuju.

“Odlukom da zajednički djelujemo na ostvarivanju konkretnog programa i jasno utvrđenih ciljeva, pokazujemo našu spremnost da mijenjamo postojeće stanje i krenemo u novo, bolje političko djelovanje kojem je primarni interes – interes građanki i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Svjesni problema koje nasljeđujemo od naših prethodnika uvjereni smo da zajedno sa svim građankama i građanima Kantona Sarajevo možemo stvoriti siguran, ugodan, kvalitetan život u Sarajevu i tim primjerom pokazati našu viziju Bosne i Hercegovine.

Uvažavajući međusobne ideološke i političke razlike, jednakopravnost svih građanki i građana je neupitan princip naše borbe protiv onih koji očajnički žele zadržati postojeće stanje. Obavezani čvrstim principima, spremni da polazeći od sebe mijenjamo društvo u kom živimo, promijenit ćemo načine funkcionisanja naših lokalnih zajednica. Vratit ćemo povjerenje građanki i građana u lokalne institucije radeći na potpunoj transparentnosti i nultoj toleranciji prema korupciji i nepotizmu. Želimo uspostaviti modernu, efikasnu i depolitiziranu javnu upravu koja će biti servis građanima i privredi a ne prepreka i prilika za korupciju. Pametnim i odgovornim upravljanjem, od naših općina napravit ćemo područja privrednog i ekonomskog razvoja.

Želimo mijenjati naš grad, ali i istinski zaštiti i unaprijediti kulturno, arhitektonsko nasljeđe i javne površine. U našim politikama posebnu ćemo pažnju posvetiti mladima i njihovim obrazovnim, sportskim i poslovnim ambicijama. Našim predanim radom na ispunjenju programa, probudit ćemo nadu i dokazati našu neupitnu vjeru u bolju Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u Izjavi.

“Mobilizacija” pametnih i stručnih ljudi

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da vjeruje da su ovi kandidati bolji od aktuelnih načelnika jer nikad do sada kandidati nisu predstavljali svoje biografije ili programe za mandatni period.

Perdsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao je da je uvjeren da će građani Sarajeva i svake od općina prepoznati kvalitet njihovih kandidata jer se okupila ekipa koja ne razmišlja samo o pozicijama, već građanima predstavlja šta mogu očekivati od njih.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković naveo je da je današnje predstavljanje kandidata najbolja slika procesa “mobilizacije” ozbiljnih, pametnih i stručnih ljudi koji se dešava širom BiH.

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić poručio je da je “Četvorka” postala jedno tijelo koje je sve dogovoreno ispoštovalo, te se nada da će tako biti i u narednom periodu.