Najviše novozaraženih koronavirusom je u Kantonu Sarajevo. Iz nadležnih zdravstvenih institucija poručuju – da je situacija izuzetno ozbiljna, te da je na zdravstvu veliki pritisak. Provjerili smo – kako će se porast broja zaraženih koronavirusom, odraziti na zdravstveni sistem.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo registrovano je 6.357 slučajeva zaraze koronavirusom. Izliječenih je 4.987, a preminule su 102 osobe. Trenutačno je aktivno 1.268 slučajeva. Sve su ovo pokazatelji izuzetno ozbiljne epidemiološke situacije.

SEBIJA IZETBEGOVIĆ, direktorica KCUS-a

“Ne znamo koliki će biti procenat onih koji će razviti Covid-19 bolest, ali, u svakom slučaju, sasvim je očigledno da je situacija izuzetno ozbiljna.”

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu kako je ovakva situacija očekivana, jer Covid-19 prati vremenske prilike. Ističu, također, da većina zaraženih ispoljava samo blaže simptome, ali da je evidentirana trasmisija virusa i povećanje broja zaraženih.

EMINA KURTAGIĆ-PEPIĆ, epidemiologinja ZZJZ KS

“Brojke uvijek ne govore. To govori u prilog i ovaj broj smrtnih slučajeva koji po statistici SZO – na 100 slučajeva, moguće je od 0,5 do 2 smrtna slučaja. Mi imamo broj umrlih koji odgovara nešto većem broju zaraženih. Moje uvjerenje je da je više oboljelih u Kantonu Sarajevo, nego testiranih.”

Sve ovo itekako utječe na zdravstveni sustav. Od jučer je upražnjeno mjesto vršitelja dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo, a taj sektor je na izmaku snaga.

IZET HOČKO, predsjednik Sindikata doktora i stomatologa KS

“Zdravstveni sistem, bukvalno, u Kantonu Sarajevo je propao. U zadnjih pola godine mi nemamo ministra zdravstva, i onaj koji je bio na toj funkciji ništa nije radio. Nažalost, sve ovo što se dešava, sav nerad i nezainteresiranost je došla na naplatu i nažalost, naplata će biti u ljudskim životima.

SEBIJA IZETBEGOVIĆ, direktorica KCUS-a

“Generalno vam je situacija takva da ko radi – radi, ko ne radi – ne radi, i sa ministrom i bez ministra. Oni koji su naučili da rade, kao što radimo mi u KCUS-u, nemaju nikakvih problema. Oni koji ne žele raditi, uvijek će naći neki razlog, bio to ministar ili ne bio.”

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS je, u proteklih nekoliko mjeseci, u više navrata od Vlade i Kriznog stožera Kantona tražio vlastiti angažman u ovoj borbi, ali odgovor nadležnih nisu dobili. Prognoze su pesimistične – što zbog broja zaraženih što zbog neadekvatne organizacije borbe protiv epidemije.

IZET HOČKO, predsjednik Sindikata doktora i stomatologa KS

“Ja sam, ovoga trenutka, totalni pesimista jer svakog dana je sve više zdravstvenih radnika van stroja. Svakoga dana pristižu brojke doktora i ostalih medicinskih radnika koji su zaraženi, oboljeli od korone. Tako da sav teret pada na one koji su izmoreni, kojih nema dovoljno.”

Hočko kaže da je za labilnost zdravstvenog sustava kriv višegodišnji nerad i nezainteresiranost nadležnih. Na nama je zaštititi vlastito zdravlje i bez prijeke potrebe ne opterećivati, ionako labilan, zdravstveni sustav.