Sindikat osnovnog vaspitanja i obrazovanja Kantona Sarajevo zatražio je da se u ponedjeljak, 16. novembra, za sve učenike organizuje onlajn nastava zbog dezinfekcije škola nakon lokalnih izbora.

U zahtjevu, koji su uputili ministru obrazovanja Kantona Sarajevo Anisu Kriviću, nastavnici podsjećaju da će u prostorijama osnovnih škola u nedjelju, 15. novembra, biti održani izbori, nakon čega ih je potrebno dezinfikovati ih kako bi se mogle koristiti za nastavu.

“S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da izborni proces, odnosno brojanje glasačkih listića, traje do ranih jutarnjih časova narednog dana, ovim putem tražimo da u skladu sa svojim nadležnostima donesete odluku kojom će se 16. novembra organizovati onlajn nastava u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, to jest da radnici taj dan ne dolaze na posao dok se ne dezinfikuje prostor u školi”, navodi se u zahtjevu Sindikata.

Nastavnici u Kantonu Sarajevo ističu da je njihov imperativ zaštita života i zdravlja radnika i djece.

Krivić je rekao da je u Kantonu Sarajevo 100 đaka pozitivno na koronavirus, i to 26 uzrasta od šest do 10 godina i 74 uzrasta od 11 do 15 godina.