Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić održao je danas radni sastanak sa generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebijom Izetbegović, v.d. direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakibom Katanom.

Razgovarano je o reorganizaciji i boljoj organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, kao i uspostavljanju bolje saradnje i koordinacije ovih ustanova i nadležnog ministarstva u složenim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Ministar Vranić je kazao da je sastanak bio konstruktivan, a dogovoreno je, između ostalog, formiranje radne grupe koja će usaglasiti unaprijeđeni ‘put pacijenta’ između Opće bolnice i Kliničkog centra, s obzirom na to da je istekao rok važenja prethodnog dokumenta.

U radnoj grupi će biti predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra i Opće bolnice kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Razgovarali smo i o potrebi osiguranja brže, efikasnije i bolje organizacije primarne zdravstvene zaštite. Osim toga, istaknuto je da se kapaciteti 13 zdravstvenih ustanova u Kantonu podjednako moraju uključiti u tretman pacijenata oboljelih od COVID-a, prvenstveno u rad COVID ambulanti, za što sam već izdao naredbu – naglasio je ministar Vranić i dodao kako je dogovoreno da se ovakvi sastanci ubuduće održavaju češće, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.