Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo obavještava demobilisane branioce mlađe od 57 godina da je dat nalog za isplatu njihovih egzistencijalnih naknada za mjesec august, a koja će im na računima biti već sutra.

Kako su naveli iz Ministarstva, najveći iznos naknade je 275 KM, a najmanji 60 KM, ovisno o broju mjeseci provedenih u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Najviše korisnika je s područja Općine Ilidža.

Ministarstvo je isplatilo 477.115 KM za 2.212 nekadašnjih pripadnika Armije RBiH, s tim da će svi korisnici koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunom za juli mjesec, retroaktivno dobiti iznos na koji imaju pravo.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS navode da je do sada pristigao veliki broj podnesenih zahtjeva, te da zbog procedura obrade, još uvijek nisu obuhvaćeni svi korisnici kojima je priznato pravo na egzistencijalnu naknadu. Oni će finansijska sredstva na koja su ostvarili pravo dobiti retroaktivno, u skladu s rješenjem.

Obzirom da se još uvijek radi o početku primjene ovog prava i velikom broju zahtjeva moguće su greške u obradi, kao što su netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivne naknade i slično.

Zbog toga iz Ministarstva pozivaju sve korisnike koji utvrde neku grešku u isplati da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko – invalidsku zaštitu (BIZ), kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu.